Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ & ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χιονισμένος Ταύγετος
Όσο πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και το καλοκαιράκι καλά κράταγε στη Μεσσηνία δεν μας ένοιαζε τίποτε, ήλθαν όμως τα Χριστούγεννα και δεν ήλθαν μόνα τους, ήλθαν με πολύ κρύο, χιόνια αλλά έφεραν και την οικονομική δυσπραγία που υπήρχε μεν αλλά τώρα τα Χριστούγεννα φάνηκε περισσότερο.
Καλές οι προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας, αλλά μέχρι εκεί. Εγώ θα ήθελα να ξοδεύονται χρήματα για πιο ουσιαστικές λύσεις και όχι για αυταπάτες.
Γεγονός είναι ότι όσα καλά και αν γίνουν, δυστυχώς λύσεις δεν υπάρχουν. Θα δούμε πολλά ακόμη αμέσως μετά τις γιορτές
Εδώ στη Μεσσηνία είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε τόσο όμορφη φύση που τα έχουμε όλα, μια βόλτα να κάνουμε θα δούμε φανταστικά τοπία είτε ορεινά, είτε παραθαλάσσια. Έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να είμαστε λίγο πιο χαρούμενοι από άλλους.
ΧΑΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ.....
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Παράδοση και λαογραφία δεν είναι μόνο τα χωριά μας με τις παλιές και νέες ονομασίες τους, ούτε οι λέξεις και οι φράσεις των Μεσσηνίων, όπως δεν είναι μόνο οι χοροί και τα τραγούδια που έχουμε δημοσιεύσει σ' αυτό το blog. Παράδοση είναι επίσης και τα φαγητά που έτρωγαν οι Μεσσήνιοι. 
Μια ακόμη χιονισμένη βουνοκορφή του Ταϋγέτου
Εδώ που τα λέμε η λέξη "Συνταγή" δεν υπήρχε τα παλιά χρόνια και ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο των ανθρώπων των χωριών. Η παραδοσιακές "συνταγές" δεν υπήρχαν με τη μορφή που τη συναντάμε σήμερα. Άλλωστε η παράδοση δεν μεταδιδόταν με κάποια γραπτά κείμενα, μεταδιδόταν κυρίως από στόμα σε στόμα, όπως η γιαγιά τα μετέδιδε προφορικά στην κόρη της, η κόρη στην εγγονή και έτσι οι συνταγές διατηρούσαν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.  Από μικρά τα κορίτσια αρχικά βοηθούσαν τις μητέρες τους, μάθαιναν να μαγειρεύουν, ερχόντουσαν σε επαφή με τα υλικά που απαιτούσε το κάθε φαγητό και έτσι μάθαιναν τα μυστικά τους. 
Όταν ερχόταν η στιγμή να αναλάβουν την κατσαρόλα ή τη σκάφη του ζυμώματος ή το κάψιμο του 
φούρνου, ήταν έτοιμες από καιρό. 
Με αυτόν τον τρόπο και ανάλογα με τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής δημιουργούσαν τις συνταγές και τα φαγητά. Για παράδειγμα αν καθίσουμε να δούμε τις συνταγές της Μάνης είναι διαφορετικές από της Τριφυλίας ή της Πυλίας. 
Κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα, αυτό της Παραδοσιακής Μεσσηνιακής Συνταγής, όπως πάντα καλούμε όλους και όλες τις Μεσσήνιες να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια για να συμπληρώσουμε τη Μεσσηνιακή Παράδοση και Λαογραφία.
Πιό κάτω σας παραθέτουμε τις πέντε πρώτες συνταγές που βρήκαμε.


........καλή σας όρεξη

ΙΔΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

1. Κατσικάκι με μάραθο και πατάτες στον ξυλόφουρνο
                                      (Συνταγή από τη Μάνη)
ΥΛΙΚΑ : 3 κ. Κατσικάκι,  2 μεγάλα ματσάκια Μάραθο,  30 Αγγινάρες, 2 κ. Πατάτες, 3 σκελ. Σκόρδο, Ελαιόλαδο, 1 κ. Λεμόνια, 5-6 κλαδάκια Φρέσκια Ρίγανη, Ξερή Ρίγανη, Αλάτι & Πιπέρι,
Κλαδιά από Σκίνα, Λαδόκολλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανάβουμε τον ξυλόφούρνο μιάμιση ώρα πριν, για να κάψει.
Χρειαζόμαστε ένα νεαρό κατσικάκι. Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο γευστικά αλλά είναι τρυφερό. Όσο για τη γεύση φροντίζουν τα μυρωδικά. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Γεμίζουμε το ταψί μας με μια στρώση με μάραθα (χρησιμοποιούμε όλο το φυτό και τα κοτσάνια του).
Σε κάθε κομμάτι κρέατος, βάζουμε κάτω από την πέτσα κομμάτια σκόρδου. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα για να μην πικρίσει. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Κόβουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και προσθέτουμε λεμόνι για να πάρουν γεύση και για να μπορέσει να κολλήσει πάνω τους η ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι. Τις ανακατεύουμε μαζί στο μπολ. Ρίχνουμε γύρω γύρω από το κρέας τις αγκινάρες και τις πατάτες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Δεν βάζουμε νερό γιατί οι πατάτες και οι αγκινάρες θα βγάλουν το δικό τους ζουμάκι. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα για να μην αρπάξει και το βάζουμε στο φούρνο. Τώρα θέλει προσοχή! Το σωστό ψήσιμο είναι τέχνη! Βρέχουμε έναν σκίνο και ραντίζουμε την λαδόκολλα, για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θερμοκρασία. Ψήνουμε περίπου για μία ώρα και 45 λεπτά. Όταν έχει αρχίσει και ροδίζει η λαδόκολλα καλούμε ενισχύσεις! Προσθέτουμε και βρεγμένα σκίνα από πάνω! Στη μια ώρα ψησίματος αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μένει σκέτο να ροδοκοκκινίσει το φαγητό.
Αλλά προσέχουμε μην αρπάξει ραντίζοντας το συνεχώς με βρεμένο σκίνο. 

           2.  ΣΧΙΖΙΩΤΙΚΗ ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ                                                                       

                        Συνταγή από Βασιλίτσι Μεσσηνίας                                                         
                                     
                  Από το
http://syntagesapokatina.blogspot.com

ΥΛΙΚΑ : κρέας από Σκιζιώτικη γίδα, κρεμμύδια ολόκληρα, καρότα, ντομάτες ξεφλουδισμένες,
σέλινο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι, λάδι για να περιχύσουμε το κρέας.                                    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Παίρνουμε το κομμάτι της γίδας που θέλουμε, το κόβουμε μικρότερα κομμάτια και το βάνουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πριν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζουμε και ύστερα, αφού πάρει μερικές βράσεις το βγάνουμε από την κατσαρόλα και το πλένουμε κάτω από τη βρύση. Πλένουμε και την κατσαρόλα. Ύστερα ξαναβάνουμε το πλυμένο κρέας στην κατσαρόλα με νερό κρύο, να σκεπάζεται το κρέας και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα, καρότα, ντομάτες ξεφλουδισμένες, σέλινο και όσο αλάτι θέλουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει πολλές ώρες για να γίνει το κρέας μαλακό. Το βάνουμε σε πιατέλα με ρίγανη λεμόνι, λάδι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.                                                                                      
 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Τα Σχιζιώτικα γίδια βόσκουν ελεύθερα στο νησί Σχίζα (απέναντι από την Πύλο)  και έχουν πολύ νόστιμο κρέας, διαφορετικό από τα υπόλοιπα κρέατα της περιοχής, ίσως επειδή «εκείνα τα γίδια πίνουνε και θάλασσα». 

                 3. ΨΑΡΙ ΤΣΙΛΑΔΙΑ                                                            
                       (Συνταγή από την Καλαμάτα)
Μια εκπληκτική παραδοσιακή Καλαματιανή συνταγή που συνδυάζει το αλμυρό με το γλυκό που οι ρίζες της χάνονται μέσα στο χρόνο.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα 1 μεγάλο ψάρι (ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα) περίπου 1 ½ - 2 κιλά, 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,2 ντομάτες κομμένες σε φέτες,1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό ντομάτας,1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, 2-3 φύλλα δάφνης,1 φλιτζ τσαγιού Καλαματιανό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μεγάλο τηγάνι αδειάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζετε μέσα το νεροπότηρο με το φρέσκο χυμό ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τη Κορινθιακή σταφίδα και ανακατεύετε.                                                                                                                      
Παίρνετε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζετε στον πάτο της τις ροδέλες της ντομάτας, ακουμπάτε επάνω τους το ψάρι. Αν είναι μεγάλο κόφτε το στη μέση. Βάζετε τη δάφνη, αλατοπιπερώνετε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο χλιαρό νερό μέχρι η σάλτσα να σκεπάσει σχεδόν το ψάρι.                                                                                         Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.                                                                                                                                        
Αφήνετε το φαγητό να χλιαρέψει και το σερβίρετε.                                                                                                  Σημείωση. Τούτη η συνταγή γίνεται εξαιρετική και με μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο σε φιλέτο. 



                              4.           ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ
               (Μανιάτικη συνταγή)
Μια απίστευτα υπέροχη γεύση που μπορεί 
να γίνει και με κόκορα και με κοτόπουλο. 
Όσοι τη δοκίμασαν ξαναζήτησαν
να φάνε αυτό το νοστιμότατο φαγητό.

ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 χωριάτικη κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες, 1 φλιτζάνι  τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
 ½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα,  2 κουταλιές πελτέ,  2 φύλλα δάφνης, 3 σκελίδες σκόρδο,  5-6 σπυράκια μπαχάρι,  1 κοφτό κουταλάκι κανέλα, 150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια, 50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα, 100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να
ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα..
2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα..
3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.
4. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.
5. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.
6. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
7. Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές..
8. Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτη τη κότα λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζ τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμεςΚάντε  το, το φαγητό σας θα γίνει τέλειο                                                                                                           

                                 5. Οβριές ξινάδα
                     (Από το http://syntagesapokatina.blogspot.com
ΥΛΙΚΑ : 300 γραμμάρια οβριές, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 φλυτζάνι λάδι, 2 μικρές πατάτες, 
άνιθος ή μάραθος (όσο θέλουμε), 1 λεμόνι και λίγο αλεύρι (για το ξίνισμα), αλάτι.
Οι οβριές μαγειρεύονται κυρίως «ξινάδα»
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
«Πλένουμε τις οβριές και έτσι ολόκληρες ή κομμένες στα δυο τις τσιγαρίζουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε λάδι.
Μετά ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κομμάτια, τον άνηθο, νερό και λίγο αλάτι.
Όταν βράσουνε, ξινίζουμε το φαγητό: ανακατεύουμε λίγο αλεύρι το χυμό ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αραιώνουμε με λίγο ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14.11.16

    Η συνταγή του μπαρδουνιωτικου κόκκορα πρόερχεται απο τη Λακωνία και συγκεκριμενα απο την περιοχή των μπαρδουνοχωριων που βρίσκονται αναμεσα στη Σπάρτη κ στη Μάνη. Σας παρακαλώ πριν γράφεται κάτι να το διασταυρώνετε. Είναι συνταγή της Λακωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Ανώνυμε με την αυστηρότητά σας,
    πρέπει να σας ενημερώσω ότι,
    * Εμείς γράφουμε για Μανιάτικη συνταγή
    (ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ
    (Μανιάτικη συνταγή)
    και είναι Μανιάτικη, δεν γράψαμε ότι είναι κάτι άλλο. Πρέπει όμως να γνωρίζεται ότι η Μάνη είναι ενιαία, άλλο αν κάποιες διοικητικές ανάγκες τη χώρισαν σε δύο νομούς. Τα Μπαρδουνοχώρια είναι καθαρά Μανιάτικο χωριό της Λακωνικής Μάνης, αλλά Μανιάτικο, όπως το γράφουμε κι' εμείς.
    Πριν από κάθε "παραήρησή" σας λοιπόν ας είσε λίγο πιο προσεκτικός
    Πάντως σας ευχαριστώ, τη συνταγή τη δοκιμάσατε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κ. Ανώνυμε με την αυστηρότητά σας,
    πρέπει να σας ενημερώσω ότι,
    * Εμείς γράφουμε για Μανιάτικη συνταγή
    (ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ
    (Μανιάτικη συνταγή)
    και είναι Μανιάτικη, δεν γράψαμε ότι είναι κάτι άλλο. Πρέπει όμως να γνωρίζεται ότι η Μάνη είναι ενιαία, άλλο αν κάποιες διοικητικές ανάγκες τη χώρισαν σε δύο νομούς. Τα Μπαρδουνοχώρια είναι καθαρά Μανιάτικο χωριό της Λακωνικής Μάνης, αλλά Μανιάτικο, όπως το γράφουμε κι' εμείς.
    Πριν από κάθε "παραήρησή" σας λοιπόν ας είσε λίγο πιο προσεκτικός
    Πάντως σας ευχαριστώ, τη συνταγή τη δοκιμάσατε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Στον τίτλο αναφέρετε μεσσηνιακές γεύσεις. Εγώ ειμαι Σπαρτιάτης με καταγωγή από την Μανη. Και η μητέρα μου εχει γεννηθει σε ένα από τα μπαρδουνοχωρια το Σελεγούδι Λακωνίας. Στο άρθρο έπρεπε να αναφερει Μεσσηνιακές κ Λακωνικές γεύσεις. Φυσικα κ η Μανη ειναι ενιαία. Εννοείται ότι έχω φάει το μπαρδουνιώτικο κοκορα. Παντως για την ιστορία δεν ανηκαν όλα τα μπαρδουνοχωρια στη Μάνη. Αν θέλετε μπορείτε να το ψαξετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή